Deventer | Gorssel | Zutphen (en terug)

Een gezellige avond vol ontmoeting, een nachtje kamperen, een introductie over kribbevaren, een mooie toertocht over de IJssel en een afsluitende barbecue. Dat waren de ingrediënten van de eerste toertocht, georganiseerd door de Amersfoort-Deventer Connectie. Met een groep van 12 kajakkers kijken we terug op een zeer geslaagd event. Dit concept is voor herhaling vatbaar: in 2025 plannen we in Groningen een nieuwe tocht voor de leden van onze beide clubs.

Soms leidt een KVT-training tot meer dan alleen meer veiligheid op onze wateren. Want uit mooie ontmoetingen van deelnemers kan zomaar een nieuw initiatief ontstaan. Na een KVT-training besloten 2 Amersfoortse en 2 Deventer-clubleden om met elkaar een tocht te ondernemen. En gaandeweg bedachten ze: hoe leuk zou het zijn als ook andere leden van beide clubs mee zouden kunnen varen? En zo kwam de allereerste toertocht van de Amersfoort-Deventer Connectie tot stand!

Kamperen aan de IJssel
In de avond van vrijdag 21 juni arriveerde de delegatie van KV Keistad bij de Deventer Kanovereniging: wat een prachtige locatie en mooi clubhuis! Eerst de kajaks afladen, de tenten opzetten en daarna met elkaar genieten van een heerlijke avond in het clubhuis.
Alleen jammer dat Oranje die avond niet mocht winnen van Frankrijk en met een saaie 0-0 afsloot. Een nacht doorbrengen in de tentjes langs de IJssel was heel knus, en bij het opstaan was er zelfs de mogelijkheid voor een ochtend-duik: zalig! Ieder zorgde zelf voor het ontbijt, aangevuld met warme croissants namens de organisatie.

Kribbevaren
Daarna was het tijd om ons voor te bereiden op de tocht. Alle kajaks stonden keurig klaar voordat we met de theorie van het kribbevaren aan de slag gingen. Begeleider Cor van de Deventer Kanoclub nam ons mee in de do’s and don’ts van het kribbevaren. Een krib is een korte stenen dam in de rivierbedding, haaks op de zomerkade. Deze kribben zijn om de paar honderd meter aan beide zijden van de rivier aangelegd om het water naar het midden van de rivier te dwingen. Zo neemt de stroomsnelheid toe en blijft de rivier op diepte). Bij de kribben ondervindt het water weerstand: het water wordt afgeremd en de waterstand wordt enigszins opgestuwd. Daardoor ontstaat er een tegenstroom. Met de theorie over het kribbevaren leerden we om rekening te houden met deze tegenstroom, maar ook over hoe je stroomopwaarts kunt varen met de minste inspanning. “Want kanovaarders zijn van nature een beetje lui, die kiezen voor de minste inspanning”, meende Cor. Al moeten we erkennen dat het voor sommige vaarders best nog hard werken was ;)

Samen over de IJssel
Na de fijne en heldere theorieles waren we klaar voor de tocht. Op naar de IJssel. De waterstand van de IJssel was nog steeds hoog, maar gelukkig al wel wat gezakt: we konden dus daadwerkelijk kribbevaren. Vanaf de kanovereniging voeren we richting het strandje van Gorssel, voor een picknick. Het strandje zelf lag nog verstopt onder het water; gelukkig konden we aan de graskant wel van een picknick genieten. Vanuit daar vervolgden we onze mooie toch naar Ruïne de Rijenbeek waar we dankzij het hoge water echt langs konden varen. We eindigden de heenweg bij de Ooienvaarsnesten, waar we naar de Ooienvaars ook nog een rode wouw zagen vliegen. Prachtig!
De tocht terug ging stroomafwaarts, lekker snel. De route was in totaal zo’n 20 km lang; een paar liefhebbers hebben daar nog 2,5 km aan vastgeplakt door ook nog even langs de kenmerkende IJsselkade te varen. Terug bij de club hebben we de dag afgerond met een
gezellige barbecue en met bubbels een toast uitgebracht op deze heerlijke kampeer/kanotocht.

Geslaagd en tevreden
Zoals gezegd: we kijken echt terug op een heel geslaagd event. Wij hebben van begin tot eind echt genoten. Dit smaakt naar meer! In 2025 organiseren we opnieuw een tocht voor onze beide clubs. Dan reizen we af naar het mooie Groningen. Houd de websites van beide clubs dus in de gaten!

De Amersfoort-Deventer Connectie
Karin, Margreet, Mariska, Wiljon