Tijdens het weekend van 13 juli zijn wij wezen wildwater kajakken in Sault Brenaz zuid Frankrijk.

We vertrokken na een kanopolo training op donderdagavond met 4 boten en 4 man in de auto naar het mooie Sault Brenaz, ongeveer 1,5 uur vanaf Lyon. Hier kwamen we in de ochtend erop rond half 9 aan. Na het nodige rek en strekken zijn we naar de receptie van de camping gelopen waar we de mazzel hadden dat we eigenlijk direct onze tent mochten opzetten en niet hoefden te wachten op de incheck tijd van 2 uur (wat we al stiekem hadden gehoopt).

Na het opzetten van onze tent zijn we er allemaal even ingedoken voor een klein schoonheidsslaapje, waarna we een rustiek Frans bakkertje en een ultiem Zuid-Franse Lidl hebben opgezocht voor de boodschapjes.

Na een heerlijke Franse brunch/lunch zijn we de slalombaan op gegaan. De slalombaan is 600 meter lang met een hoogteverschil van 6 meter waardoor er een leuk verval ontstaat om meerdere passages te maken.

Hier zijn we halverwege de baan begonnen met de instructie welkom op wildwater. Na 2-3 uur lang zwemmen/kanoën/terugwandelen/oefenen zijn we op zoek gegaan naar een gezellig terrasje om na te praten onder het genot van een drankje.

Echter halverwege het eerste drankje werden we naar binnen geforceerd door een hagel- en stormbui van een half uur waarbij hagelstenen ter grootte van golfballen naar beneden vielen. Niet wetende dat in de tussentijd op een camping bomen en een aantal van onze tenten waren plat gewaaid.

Na alles weer op te ruimen zijn we een avondmaal gaan zoeken en in een naastgelegen dorpje voor een heerlijke pizza gegaan.

De Zaterdag was een perfecte vaardag, heerlijk weer, niet te veel wind en vooral een goede temperatuur om in de rivier te dobberen. Hier zijn we meermaals de hele baan af gegaan en heeft iedereen grote stappen kunnen zetten in hun zelfredzaamheid op wildwater. De technieken van de lage en hoge steun, het opkanten, de dufec slag en vele andere techniekjes werden mega vaak herhaald zodat het er in begon te slijten.

Tijdens een afvaart hebben we bijna een uur gedaan over een keer de baan af te dalen, door zoveel verschillende keerwaters te pakken en elke keer weer een stukje omhoog te varen.

Rond een uurtje of half 3 zijn we het water af gegaan en hebben we een grot in de buurt bezocht die al sinds de ijstijd bestond en toen ook eigenlijk gevormd was. hierna zijn delen van deze grot zelfs gebruikt als kaasopslag in de tijd dat er nog geen koelkasten waren. toen het buiten 30 graden was daalde de temperatuur in de grot tot een kleine 4 graden. heerlijk om even af te koelen.

Op zaterdagavond zijn we naast de camping gaan eten waar een enorm gezellig en vermakelijke artiest stond te spelen. Hier hebben we tot in de latere uurtjes van de goedkope karafjes en heerlijke versnaperingen gespendeerd tot we rijp waren voor een welverdiende nachtrust.

De Zondagochtend begon al vroeg aangezien ons kampement opgebroken moest worden en plaats gemaakt moest worden voor de volgende gasten. Gelukkig was de camping zo vriendelijk dat we onze auto en spullen vlak naast de baan mochten laten staan zodat we nog een paar uurtjes van de rivier konden genieten. Hier zijn de laatste ochtend nog een paar grote slagen gezet met Boof-slagen en hele korte keer bewegingen.

Na 2,5 dag varen heeft iedereen voldoende ervaring om in het vervolg (bijvoorbeeld de Durance) succesvol af te varen. Uiteindelijk zijn we rond 1 weer in de auto gestapt voor de bijna 1000 kilometer terugreis naar het o zo mooie Deventer!

Kleine samenvatting:

donderdag avond tot zondag avond

1980 kilometer totaal

4 boten en 4 man

1 auto

9 vaaruren (hadden er meer kunnen zijn)

∞ plezier en herrineringen

Wegwezen!
Verkennen
Instappen
Varen!
Wildwater
Doei!