Wat is kanopolo

Kanopolo is een kleine, maar snel groeiende sport in Nederland. Een intensieve en explosieve team- en contactsport die misschien wel het beste te vergelijken is met rugby in een kano. Twee teams van elk vijf spelers en maximaal drie wissels, spelen op een veld van 23 bij 35 meter. De goals hangen twee meter boven het water en zijn één bij anderhalve meter groot. Er wordt niet met een vaste keeper gespeeld. Degene die als eerste terug is bij het eigen goal neemt die rol op zich door met de peddel in de lucht te proberen de bal tegen te houden. Een wedstrijd duurt twee keer tien minuten en dat zegt misschien wel genoeg over de intensiteit van de inspanning. Aanvallen en verdedigen volgen elkaar snel op, waardoor een wedstrijd een spectaculaire ervaring is. Zowel om te doen als om te zien.

Eskimoteren

Er wordt gevaren in kleine en lichte kayaks. Dit maakt de kayaks snel en wendbaar, maar maakt sturen én overeind blijven ook een uitdaging op zichzelf. Daarbij mag een tegenspeler ook nog omgeduwd worden als hij de bal binnen handbereik heeft. Steunen (met de peddel jezelf overeind houden) en eskimoteren (weer overeind komen als je omgeslagen bent) zijn dan ook een kanotechnieken waar met beginners veel aandacht aan besteed wordt.

Wedstrijden

Wedstrijden worden meestal in toernooiverband georganiseerd. Hierbij worden er in een weekend drie tot vijf wedstrijden per dag gespeeld. Deventer neemt in wisselende samenstelling deel aan zo’n verschillende toernooien per jaar. Deelname is vrijblijvend en ongedwongen. Feitelijk zijn het gezellige weekenden weg met vrienden. In Deventer zelf wordt jaarlijks in het laatste weekend van juni of het eerste van juli (de week voor Deventer op Stelten), het Deventer International Canoepolo Tournament georganiseerd. Een toernooi waar hoofdklasse en eerste klasse van over de hele wereld aan deelnemen.

Regels

De belangrijkste regels bij kanopolo zijn. Niet met je peddel in de handen van de tegenstander raken. Als de ander de bal heeft moet de peddel zich op minimaal één meter afstand bevinden. Degene onder het doel die het doel wil verdedigen mag je niet wegvaren. Niet ‘haaks rammen’. Onder een kleine hoek mag wel. Je kan ook onder of over de boot van de ander. Dat mag ook. Niet met je boot tegen het lichaam van de tegenstander varen of met je boot bovenop het spatzeil van de ander blijven liggen. Niet de vaarlijn van de ander blokkeren. Dat mag wel in het 9-meter gebied voor het doel of als je zelf naar de bal toe vaart.
Je mag wel als de ander in balbezit is, de ander op de schouder omduwen.

Lees alle regels op kanopolo.nl.