Het plan om met wat leden van Kanovereniging Spaarndam op de IJssel te gaan varen ontstond bij een vuurkorf. Ik was bij ze op bezoek, omdat een vriendin er lid is en ik toch in de buurt was. Ze hebben een prachtige locatie in een oud fort van de Amsterdamse waterlinie. Bij een vuurtje is het goed verhalen uitwisselen en de club uit Spaarndam wilde alles weten over varen op de IJssel. Spontaan nodigde ik ze uit om langs te komen.

Zaterdag 24 augustus 2024 was het dan zo ver. De sfeer was meteen goed bij het welkom met koffie en taart. Het kajakken trekt vrijbuiters met een liefde voor het buitenleven en dat schept meteen een band. De groep luisterde met veel interesse, en sommigen met een groeiende nervositeit, naar de instructies over kribbevaren en het traverseren van een brede rivier met sterke stroming. Vervolgens  hebben we met z’n allen de boten in het water gelegd. Superleuk hoe soepel de samenwerking meteen liep. Daar gingen we met twee dozijn boten als een breed lint de IJssel op. De harde wind met een kracht van 4 tot 5 Beaufort, in combinatie met de sterke stroming betekenden dat er flink gewerkt moest worden. Maar de groep werd er eigenlijk alleen maar enthousiaster van.

Heerlijk die elementen! We konden ze een compleet nieuwe en bijzondere kanoervaring bieden en we realiseerden ons weer eens wat een prachtige rivier de IJssel is. Iedereen genoot zo, dat we ze helemaal meegenomen hebben tot slot Nijenbeek.

Natuurlijk hebben we ook verhalen uit Spaarndam gehoord. Hun uitvalsplek ligt op een kruising van wateren. Ze kunnen varen op de stadse Haarlemse grachten of juist kiezen voor natuur en richting een lepelaarskolonie gaan. Of, als het avontuur lonkt, het Noordzeekanaal op gaan, waar ze tot mijn verbazing meer beducht zijn op duwboten dan op containerschepen. Met wat overdragen kunnen ze de weelderig begroeide smalle stroompjes van Spaarnwoude ontdekken en zich in een exotische jungle wanen. Zelfs varen op zee behoort tot de mogelijkheden. Met wat geluk heb je dan een groepje bruinvissen om je heen. Ik werd bijna jaloers.

Bij terugkomst was er nog tijd voor een drankje met uitzicht op de mooiste skyline van Nederland, want die hebben we mooi wel bij DKV. Marcel bedankt voor je hulp bij ontvangst, Jur bedankt voor het verzorgen van de bar en het voorvaren en Jasper bedankt voor het op je nemen van de rol van middenvaarder. Wat een geslaagde dag!

We zijn van harte welkom om bij hen op tegenbezoek te komen en mijn enthousiasme daarvoor is in elk geval gewekt. Misschien iets voor  volgend jaar augustus?

Geraldien